Головна > Блог > Бродівські школярі розпочали свої літні канікули з мандрівки на гору Збараж

Бродівські школярі розпочали свої літні канікули з мандрівки на гору Збараж

Для школярів Бродівської середньої школи №3 працівники Національного природного парку «Північне Поділля» провели еколого-пізнавальну мандрівку ділянкою геолого-ботанічної пам’ятки природи «Триніг». Під час мандрівки гід-провідник НПП «Північне Поділля» припровадив школярів до лісового джерела, що у підніжжі гори Збараж і є одним із витоків річки Стир. Скуштувавши чистої джерельної водиці, школярі ознайомилися із розвалинами старих військових бліндажів періоду Другої світової війни, оглянули й доторкнулися до височезних буків-патріархів, а також здійснили сходження на саму вершину гори Збараж. Тут, на Збаражі, увагу школярів привернули залишки невеликої каменоломні періоду 20-30 років минулого сторіччя, розмаїття та форми дерев, серед який домінують багатолітні буки. Та найбільшу зацікавленість у юних мандрівників викликали старі скелі – кам’яні останці із дна стародавнього Сарматсього моря, яке 11-7 млн років тому охоплювало величезну частину теперішньої Східної Європи і нашої Львівщини зокрема. Особливо вражаючим для школярів видався велетенський камінь, якого із польських часів мешканці околичних сіл називають «Камінь-кат» через те, що у 1923 році на цьому місці ця величезна каменюка придавила каменяра. Про цю подію й до сьогодні свідчить напис, викарбуваний польською мовою на одній із кам’яних брил, що поруч.

 

Мандруючи екотуристичним маршрутом, що працівники НПП «Північне Поділля» проклали на вищезгаданій ділянці парку, юні туристи з ентузіазмом долали мальовничі яри, яких тут немало, споглядали розмаїття рослин та прислухалися до різноголосого пташиного співу. Також під час мандрівки школярі побували біля славнозвісного кам’яного останця «Триніг», що у вигляді лагідного звіря стоїть на трьох ногах на одній із вершин Вороняцького горбогіря.

Завершився туристичний похід для юних туристів мандрами стежиною, що пролягла через трав’яні луки, уквітчані розмаїттям рослин, де юні мандрівники мали змогу любуватися мальовничими ландшафтами гори Макітра, хутора Видра та околиць села Черниця.