Головна > Блог > Заклик до любителів весняних квітів від нацпарку “Голосіївський”

Заклик до любителів весняних квітів від нацпарку “Голосіївський”

ЗБЕРЕЖЕМО ПЕРВОЦВІТИ!

Національний природний парк «Голосіївський», який був створений у 2007 році в південній частині міста Києва, є надзвичайно привабливим для відвідувачів та одночасно цінним у науковому відношенні об’єктом.

Ця територія вкрита, головним чином, лісами, різноманітними за своїм складом. В північній частині парку (Голосієво) збереглися дубово-грабові ліси. В південній частині парку на піщаній терасі Дніпра (Конча-Заспа) поширені соснові ліси. В кожну пору року ці ліси приваблюють своєю красою. Навесні, після довгої зими, в лісах починають з’являтись первоцвіти – ранньовесняні рослини. Це так звані ефемери – однорічники та ефемероїди – багаторічні рослини.

Отже, знайомтеся, але не чіпайте.

Підсніжний білосніжний

Підсніжник білосніжний. Автор фото Онищенко В.А.

Проліска дволиста

Проліска дволиста. Автор фото Онищенко В.А.

Символом весни вважається підсніжник білосніжний, занесений до Червоної книги України, ділянки поширення цього виду пов’язані з широколистяними лісами. Зустріти його можна в Голосіївському лісі. Ця рослина квітує, коли ще лежить сніг. Раніше підсніжник білосніжний рясно зростав в лісах Голосіївського масиву. Зривання на букети та витоптування значно скоротили або навіть знизили місця його зростання на більшій частині парку. Окремі екземпляри ще збереглись в найбільш віддалених куточках Голосіївського лісу.

Не менш цікавою та рідкісною в Голосіївському лісі є проліска дволиста, її яскраво-блакитні квіти здалека видно ранньою весною. Зараз це регіонально-рідкісний вид. Значно доповнюють гурт первоцвітів в Голосіївському лісі не такі відомі, але не менш яскраві рясти –  порожнистий, ущільнений та середній.

Сон широколистий Сон широколистий

Сон широколистий. Автор фото Онищенко В.А.

Зовсім інші первоцвіти прикрашають ліси південної частини парку. Тут в соснових лісах одним із перших з’являється сон широколистий, великі лілові квіти якого не залишають байдужим кожного, хто його побачить. Внаслідок зривання на букети чисельність його в парку швидко зменшується. Щоб зберегти цю рослину , її занесли до списку видів, що охороняються у Києві. Охороняється сон широколистий і на світовому рівні  (Додаток №1 Бернської конвенції).

На сухих піщаних горбах в масивах соснового лісу зустрічається ще один вид сону – сон чорніючий, занесений до Червоної книги України.

Весна та сонце спричиняють появу не лише первоцвітів, а й збільшення кількості любителів прогулянок на свіжому повітрі. Якщо зустрінете всі ці напрочуд гарні первоцвіти, пригадайте, що всі вони є рідкісними і дуже вразливими. Залишайте, будь ласка, це чудо природи для самої природи та інших поколінь!

Сон чорніючий

Сон чорніючий. Автор фото Онищенко В.А.