Головна > Блог > Крим узимку: Ялта, або Дієвий спосіб лікування сезонної депресії

Крим узимку: Ялта, або Дієвий спосіб лікування сезонної депресії

Виявляється, Південний берег Криму взимку — як огранений діамант порівняно із самородним алмазом. Ні тобі довжелезних черг у численні музеї, ні тисяч автівок на вузьких звивистих дорогах, ну а ціни зовсім не кусаються — 100-200 гривень за номер у комфортабельному готелі у самій Ялті — столиці курортного Криму. Щоправда, в морі не покупаєшся (зима все-таки), але є чимало басейнів з теплою морською водою, навіть олімпійський басейн просто неба. Сонця значно більше, ніж у зимових Карпатах. І не вірте у байки про низькі темні хмари й постійний шторм — це все прерогатива кримської осені, а не зими. Фантастичні краєвиди — з одного боку безмежна морська далечінь, з іншого — скелясті засніжені гірські вершини. Спокійні, трохи заспані вулички, набережна, яка переливається тисячами різнокольорових гірлянд… Ну а варіантів відпочинку — безліч, навіть для фанатів гірських лиж: у горах сніг лежить півтораметровим шаром, а інфраструктура не гірша, ніж у Карпатах. Наприклад, на легендарному плато Ай-Петрі встановлено снігові гармати, й при досить комфортній плюсовій температурі у Ялті на айпетрівських схилах завжди є сніг. А поряд із трасами є чимало кав’ярень та ресторанчиків, де втомлені лижники можуть посмакувати і прекрасним кримським вином (як холодним, так і гарячим), і шашликом з баранини, і численними стравами східної кухні — шурпою, лагманом чи пловом…

Якщо ми вже заговорили про Ялту, то на ній і зупинимось. Отже, температура тут рідко опускається нижче нульової позначки, сніг якщо і падає, то майже одразу тане. Одне слово — прекрасний клімат для лікування зимової депресії. Ціни в закладах харчування практично такі ж, як і влітку, але проживання значно падає в ціні. В готелі, де влітку номер коштував 600 гривень за добу, в період до і після новорічних свят він може коштувати у шість разів менше. Екскурсійна програма практично та сама, що й улітку. І далеко не потрібно їхати, адже в межах Великої Ялти розташовані Лівадійський, Юсупівський (у Кореїзі), Масандрівський та Алупкинський палаци, а ще Ластівчине гніздо, Харакс, Дюльбер та розкішні вілли Сімеїза. Зовсім поряд Нікітський ботанічний сад, який і взимку зачаровує своєю екзотичною красою; найбільший водоспад Криму Учан-Су — взимку це дійсно водоспад, а не пересохлий потічок; зоопарк «Казка» — найкращий у країні приватний зоопарк; численні печери, обладнані для екскурсій. А кому цього мало — можете поїхати трохи далі, наприклад, у Балаклаву, Севастополь чи Бахчисарай.

М’ЯКИЙ КЛІМАТ, ВІДСУТНІСТЬ НАТОВПІВ ТУРИСТІВ, ГАРМОНІЯ З ПРИРОДОЮ — УСЕ ЦЕ ЗИМОВА ЯЛТА

Для гурманів вина взимку у Ялті організовують прекрасні винно-дегустаційні тури, зокрема на завод у Масандру. І знову ж ви зможете спокійно побачити й спробувати те, для чого влітку довелося б пітніти у чергах. Ну а якщо ви палкий шанувальник музеїв, то зимову Ялту ви точно більше вподобаєте, ніж літню: музеї Чехова, Пушкіна, Лесі Українки, історико-літературний музей та багато інших…

Слід зазначити, що екскурсійні організації в зимовій Ялті працюють зовсім не так, як у курортний сезон. Зимою вони майже виключно прив’язані до готелів, а на вулицях «зазивал» на екскурсії працює значно менше. Хіба що на набережній можна почути рупор, який закликає на морську прогулянку. Тому якщо ви все-таки вирішили взимку їхати до Ялти, рекомендуємо взяти тижневий тур в один із туристичних комплексів. Вони мають прекрасне співвідношення ціна — якість: прекрасні готелі з пансіоном (зазвичай сніданок та пізній обід), розкішна екскурсійна програма (дві короткі або одна довга екскурсія щодня), зранку і ввечері басейн з морською водою, ну а ще дискотека і святкова вечеря, трансфер від і до вокзалу в Сімферополі. Все це включено у вартість, а вартість у грудні та лютому можна назвати смішною порівняно з літніми кримськими цінами чи карпатськими зимовими — якихось півтори тисячі гривень за сім днів.

ЗАСНОВНИК САДИБИ В ЯЛТІ, ЯКА ЗГОДОМ ОТРИМАЛА НАЗВУ «ХОРОШАЯ ПУСТОШЬ», ПОХОДИВ ВІД ХАНІВ МОРДОВСЬКОЇ ОРДИ Й МАВ ПРІЗВИЩЕ МОРДВИНОВ. ПАЛАЦ У МАЄТКУ З’ЯВИВСЯ У 1901—1903 рр. ЗБУДУВАВ ЙОГО ОЛЕКСАНДР МОРДВИНОВ-ДРУГИЙ. ПРОЕКТ БУДІВЛІ СТВОРИВ ПЕТЕРБУРЗЬКИЙ ІНЖЕНЕР Ф. НАГЕЛЬ, А БУДІВНИЦТВОМ КЕРУВАВ АРХІТЕКТОР О. ВЕГЕНЕР. ПАЛАЦ ЗВЕЛИ СХОЖИМ НА СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКІ ІТАЛІЙСЬКІ ВІЛЛИ ІЗ СІРОГО ВАПНЯКУ ТА ЗЕЛЕНОГО ГУРЗУФСЬКОГО ПІСКОВИКА

У подібний туристичний комплекс можна приїхати і без туру й приєднуватись до програми відпочинку за бажанням за окрему плату. Це теж буде недорого, наприклад, за двомісний номер зі сніданком (таким, що наїстись можна на цілий день) ви у грудні заплатите лише двісті гривень.

Улітку розгледіти Ялту дуже складно — за деревами (курортниками) лісу (міста) не видно, а якщо ви дійсно хочете розгледіти це прекрасне місто, відчути його дух, то вам потрібно завітати сюди взимку. І обов’язково саме взимку відвідайте головні архітектурні пам’ятки курортної столиці. А таких у місті немало. Насамперед це собор Іоанна Златоуста — перша мурована споруда міста, 45-метрова дзвіниця якої, після побудови 1837 року, виконувала функції маяка. Автором проекту, виконаного у мавританському стилі, був італієць Джорджіо Торрічеллі, а замовником — Михайло Воронцов. Цікаво, що точно такий храм Воронцов звів у селі Мошни на Черкащині. Ще один величний ялтинський собор (на замовлення імператорської родини) збудував геніальний архітектор Микола Краснов 1902 року. Його освятили на честь дивного російського святого Олександра Невського. Той же Краснов збудував ялтинський римо-католицький костьол — дуже оригінальну будівлю, яка здається ще оригінальнішою в оточенні пальм та кипарисів. У костьолі із 1988 року стоїть орган, а щовікенду тут відбуваються концерти органної та камерної музики. Цікаво, що в Ялті є ще два органи: один у кірхі, а інший, найбільший в Україні, в Лівадійському будинку органної музики.

КАМ’ЯНА ЦЕРКВА ФЕОДОРА ТИРОНА БУЛА ЗВЕДЕНА 1898 РОКУ. ЦІКАВО, ЩО ПЕРЕГОВОРИ ПРО БУДІВНИЦТВО НОВОЇ ЦЕРКВИ ВІВ АНТОН ЧЕХОВ. ЙОГО БУДИНОК РОЗТАШОВАНИЙ ПОРЯД З ХРАМОМ

Є в Ялті немало палаців, достойних вважатися архітектурними перлинами, які туристи рідко відвідують. Це, наприклад, палац бухарського еміра, в якому нині санаторій ВМФ Росії — звичайно, вхід на територію закрито. Не менш цікавим є найбільший палац міста, який збудував колись граф Мордвинов, нащадок ханів Мордовії. Цей палац у радянські часи виконував функції головного корпусу санаторію Міністерства оборони, а вже у ХХІ столітті його викупили у приватну власність, і зараз він стоїть у оточенні густого лісу із пальм та інших тропічних рослин, але доступ до нього закрито. Є у Ялті й своя «Альгамбра» — палац графині Вадарської — будівля перебуває у прекрасному стані, адже у ній пансіонат «Укрреставрація».

На нашу думку, найбільшою архітектурною перлиною Ялти є вірменська церква святої Ріпсіме, яка дуже схожа на головний собор Вірменії в Ечміадзині. Колоритна будівля, створена архітектором Тер-Мікеляном на замовлення нафтопромисловця Тер-Гукасяна, розташована неподалік від центра міста на невеличкій вулиці Загородній. В цій помпезній сірій споруді, здається, втілилася уся півторатисячолітня мудрість Вірменії, але чи багато туристів буває біля неї влітку? Небагато, а от взимку можна приділити увагу й таким об’єктам — справжнім архітектурним шедеврам. І так майже в усіх містах Криму (читаємо ПБК). І нехай Крим не має такого національного колориту, як Карпати, нехай він має значно більшу популярність улітку, але і взимку його варто відвідувати, особливо якщо ви хочете із зими поринути у м’яку субтропічну осінь і якщо давно мрієте побачити кримські пам’ятки без натовпу туристів.

Це моя стаття, опублікована у газеті “День”

Багато світлин у фотогалереї “Зимова Ялта”