Рижівка

Рижівка Білопільського району знаходиться на самому кордоні з Росією, і найбільше відома майбуть тим, що кордон в селі проходить через одну з хат. Кажуть, що люди у будинку вечеряють на кухні в Україні, а ночують вже в спальні в Росії. Сусідня хата – то вже в Тьоткіне, Курської області.

Минулого, 2019 року, Рижівка відмітила день свого 300-річчя, в День села, що святкується 22 травня, на літнього Миколая. Але раніше престольньним святом в селі був зимовий Миколай. І церква теж була Святого Миколая Чудотворця.

Храм з такою назвою був у селі до 1985 року. Був він найгарнішим та найбільшим з навколишніх сіл. Для порівняння, на світлині з архіву Білопільської міської ради бачимо, яка велична ще в 1970-х роках була ця церква.

Перший храм Святого Миколая збудували в першій половині 18 століття, у 1893 році при місцевому храмі почала діяти дворічна церковнопарафіяльна школа. Ще до середини 70 років 20 ст. у церкві йшла служба. А в 1875 році храм знищили.

І хоч на місці церковних споруд у відновленій будівлі і проходять служби, від колишньої краси та величі Миколаївської церкви, на жаль, не залишилось і сліду.

Автори тексту та фото Максим Назаренко, Олег Година та Ігор Дорожко.